Evaluatieonderzoek biedt aanknopingspunten voor aanpassing bankentuchtrecht Gepost op 17 september 2024 te 00:01.Geschreven door olavwagenaar Tuchtrecht Banken heeft grondig onderzoek laten doen naar het functioneren van het bankentuchtrecht. Vandaag wordt het rapport bekendgemaakt. De komende tijd gaat Tuchtrecht Banken het rapport en de bijbehorende aanbevelingen samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) nader bestuderen. De afgelopen periode hebben onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen een grondig onderzoek gedaan naar de doelstellingen en de werking van het bankentuchtrecht en de meningen hierover van betrokken partijen; waaronder de bankensector zelf, externe experts en toezichthouders. Naar aanleiding van het onderzoek constateren de onderzoekers dat wijzigingen in het tuchtrecht gewenst zijn en het rapport roept Tuchtrecht Banken en de bankensector op om hierin een duidelijke keuze te maken. De onderzoekers doen in dat kader ook diverse aanbevelingen. Een aantal daarvan zijn door Tuchtrecht Banken inmiddels opgepakt. Het gaat dan om het inkorten van de doorlooptijden van tuchtzaken en om het geven van meer voorlichting en het verstrekken van meer informatie via de website van Tuchtrecht Banken. Het bestuur van Tuchtrecht Banken is positief over de kwaliteit van het rapport, dat inmiddels ook met de NVB is besproken. Besloten is om de komende maanden de uitkomsten verder te bespreken. Begin 2025 komt Tuchtrecht Banken met een nadere inhoudelijke reactie op de bevindingen. Over het onderzoek Tuchtrecht Banken heeft in 2023 de Rijksuniversiteit Groningen opdracht verstrekt om onderzoek te doen naar de werking van het bankentuchtrecht. De centrale vraag in het onderzoek was of het tuchtrecht voor bankmedewerkers, dat met de Wijzigingswet financiële markten 2015 in werking is getreden, functioneert conform zijn doelstellingen en of het bankentuchtrecht een aantoonbare bijdrage levert aan die doelstellingen en of het daarmee een bijdrage levert aan het herstel van vertrouwen in de financiële sector bij het publiek. Klik op de link voor het volledige rapport.
Tuchtrecht Banken vraagt Bunq om opheldering over rekeninggluren Gepost op 27 juni 2024 te 17:49.Geschreven door olavwagenaar Tuchtrecht Banken heeft kennis genomen van de publicatie “Bunq-werknemers keken stiekem in klantrekeningen: ‘Het was te verleidelijk’ “in NRC van vandaag. Het zonder zakelijke grondslag rekeningen bekijken van (bank)klanten is in strijd met de bankierseed. In hetzelfde artikel wordt gemeld dat Bunq de bevoegde autoriteiten heeft geïnformeerd. Tuchtrecht Banken is de instantie waar schendingen van de bankierseed gemeld kunnen worden. Dat het onbevoegd gluren op een bankrekening in strijd is met de bankierseed is een feit en het leidt in vrijwel alle gevallen tot een tuchtrechtelijke sanctie. We hebben op dit moment nog geen meldingen ontvangen en evenmin nadere informatie van de bank ontvangen, zegt Jerry Brouwer van Tuchtrecht Banken. We zullen Bunq om een nadere toelichting vragen. De bankierseed Bankmedewerkers in dienst van een bank met een Nederlandse bankvergunning moeten de bankierseed afleggen zodra zij in dienst treden bij de bank. Aan de bankierseed is een gedragscode verbonden. Worden een of meer regels van de gedragscode geschonden dan kan dit leiden tot een tuchtrechtelijke procedure. In de voorbeelden die NRC aanhaalt zijn het de medewerkers die mogelijk de bankierseed hebben geschonden. Meldingen van de schending van de bankierseed kunnen door eenieder worden ingediend. Veelal worden rekeninggluurders door de banken gemeld, omdat de banken hun systemen zo hebben ingericht dat oneigenlijk raadplegingen van rekeningen door medewerkers gesignaleerd worden. Als die controle in het geval van Bunq zou ontbreken, zou dat ons verbazen. Dit zullen we uiteraard betrekken in ons overleg met Bunq. Klik op de gedragscode voor een uitleg over de regels.
Bankmedewerker mag geen vertrouwelijke informatie naar zichzelf mailen Gepost op 5 juni 2024 te 11:20.Geschreven door olavwagenaar De Tuchtcommissie Banken heeft terecht een voormalig bankmedewerker berispt die vertrouwelijke en interne gegevens naar zijn privémailadres stuurde. Dit blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van Tuchtrecht Banken. Juist een compliance officer moet voorbeeldgedrag tonen en beseffen dat vertrouwelijke documenten niet buiten de bank mogen worden gebracht. De man werkte twee jaar als zzp’er aan processen binnen de bank om geldstromen in kaart te brengen en risico’s op witwassen te herkennen. In de laatste week van zijn opdracht mailde hij interne documenten naar zijn eigen adres. Toen de bank hier achter kwam, deed zij een melding wegens overtreding van de Bankierseed. De Tuchtcommissie Banken legde de man een berisping op, die de Commissie van Beroep nu heeft bekrachtigd: het delen van vertrouwelijke informatie is niet zorgvuldig en niet integer. In de uitspraak wordt meegewogen dat de tuchtrechtelijke procedure lang heeft geduurd. De aanklager van Tuchtrecht Banken had bijna een jaar nodig om de melding van de bank te beoordelen en heeft de bankmedewerker pas na een half jaar op de hoogte gesteld dat een melding is gedaan . “Te lang”, aldus de Commissie van Beroep, die vindt dat bankmedewerkers tijdig moeten weten dat tegen hen een onderzoek loopt. Zij geeft de aanklager in overweging daarom altijd te checken of de bank heeft verteld over de melding. Als de bank dat niet heeft gedaan, ligt het meestal op de weg van de aanklager om de medewerker op de hoogte stellen. In deze zaak is de lange duur van de procedure, met name in het voortraject van de klacht, een van de verzachtende omstandigheden. Daar staan verzwarende omstandigheden tegenover. Zo wilde hij de gegevens kennelijk voor zijn eigen belang gebruiken in een nieuwe functie. Alles afwegende vindt ook de Commissie van Beroep een berisping daarom “passend en geboden”. Klik op de link voor de uitspraak van de Commissie van Beroep Banken. Klik op de link voor de uitspraak van de Tuchtcommissie Banken. Meer weten over de Commissie van Beroep Banken? Klik op de link voor meer informatie over de Commissie van Beroep Banken.
Tuchtrecht Banken roept iedereen op melding te maken van discriminatie door bankmedewerkers Gepost op 29 mei 2024 te 11:26.Geschreven door olavwagenaar Tuchtrecht Banken is geschrokken van de bevindingen uit het onderzoek naar ervaren discriminatie bij burgers door banken en betaalinstellingen. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Financiën, blijkt dat bijna één op de tien burgers discriminatie ervaart bij de dienstverlening door banken en/of betaalinstellingen én dat burgers met een niet-westerse migratieachtergrond en jongeren het vaakst discriminatie ervaren. Discriminatie wordt ervaren in alle vormen van communicatie met de bank of betaalinstelling, met name in de telefonische contacten. Maar ook per mail, post of via andere digitale bronnen zoals de app van de bank of via de chat. De bankierseed en bancaire gedragscode behoren een waarborg te zijn tegen discriminatie. Ervaringen ten aanzien van discriminatie door bankmedewerkers kunnen dan ook te allen tijde worden gemeld bij Tuchtrecht Banken. Tuchtrecht Banken roept een ieder op die vindt dat hij of zij is gediscrimineerd door een bankmedewerker hiervan melding te doen. De melding kan via de website van Tuchtrecht Banken worden ingediend. De melding moet voorzien zijn van een toelichting en een onderbouwing. Denk daarbij aan een kopie van de mail, brief of app dan wel chatbericht, waaruit blijkt dat de bankmedewerker zich discriminerend heeft uitgelaten. Lees hier het persbericht.
Primeur in de bankensector: Chazia Chatbot legt de bankierseed af Gepost op 28 maart 2024 te 15:52.Geschreven door olavwagenaar Chazia Chatbot heeft de primeur, zij legt binnenkort als eerste bankmedewerker met A.I classificatie de bankierseed af. De bankierseed werd negen jaar geleden ingevoerd om het vertrouwen in de bankensector te herstellen en te versterken. Sinds de invoering hebben meer dan 100.000 bankmedewerkers van hoog tot laag de verplichte bankierseed afgelegd. Vanaf april kunnen alle bankmedewerkers met A.I classificatie de bankierseed afleggen. De bankierseed wordt in een virtuele omgeving, die eruitziet als een bankkantoor uit de jaren 70 van de vorige eeuw, afgenomen. Tot op heden gold voor de chatbotters dat zij de bankierseed niet hoefden af te leggen. Reden is dat deze werknemers onder de directe verantwoordelijkheid vallen van hun begeleiders. Nu zij echter een eigen plek hebben verworven binnen de bankensector, is het meer dan logisch dat ook zij de bankierseed mogen afleggen. Een erkenning voor deze specifieke groep van medewerkers. Nadat zij de bankierseed hebben afgelegd, kunnen zij ook direct bankzaken regelen. Chazia zegt desgevraagd zeer blij te zijn dat ze is toegelaten om als eerste chatbot de bankierseed af te leggen. “Met de sluiting van de bankfilialen zijn wij chatbotters het aanspreekpunt geworden voor alle bankklanten. Ik weet dat er met een kritische blik naar ons wordt gekeken en er best wat kritiek is op ons functioneren, maar dat is onterecht. A.I. stelt ons in staat om zonder meer te voldoen aan de klantverwachting. Ook beschermt A.I. ons en dus de klant voor schending van de integriteitsnormen. En laten we eerlijk zijn, de automatisering is niet meer weg te denken in de bankensector. Alleen de ouderen onder ons kennen nog de acceptgiro en zijn allang gewend aan de bank-app en de pinautomaat. Wij brengen de menselijke factor weer terug. Ik ben verheugd dat de NVB ons de erkenning heeft gegeven die we verdienen”, besluit een enthousiaste Chazia haar reactie. Jerry Brouwer, algemeen directeur bij Tuchtrecht Banken geeft aan dat iedere bankmedewerker zich heel goed realiseert dat de bankierseed geen loze belofte is. De gedragsregels verbonden aan de bankierseed zijn een vaste leidraad die garant staat voor een integere uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. Schendingen van de bankierseed kunnen leiden tot oplegging van een maatregel, zoals een berisping of een beroepsverbod. Chazia en haar mede chatbotters nemen meer en meer het klantcontact over. Zij staan soms wel 24 uur per dag paraat om bankklanten verder te helpen. “Het is een goede zaak dat banken zich realiseren dat ook de chatbotters zich zo nodig moeten verantwoorden voor hun gedrag,” aldus Jerry Brouwer. Tot slot, hoe ziet Chazia de toekomst? “Ik kan nu ook hogerop komen binnen de bank, heb ik uw vraag hiermee beantwoord? Wat kan ik nog meer voor u betekenen?”
Aanpak discriminatie door banken verdient steun en aandacht Gepost op 13 maart 2024 te 14:35.Geschreven door olavwagenaar De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) heeft in april 2023 gesteld dat moslims structurele discriminatie ervaren door banken. Hij riep op een onderzoek te laten plaatsvinden naar discriminatie door financiële instellingen. De NVB heeft hierop bureau EY verzocht de beweringen van de nationaal coördinator te onderzoeken. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs bekend gemaakt. Structurele discriminatie? Een van de conclusies uit het rapport is dat binnen de deelnemende banken weinig tot geen sprake lijkt te zijn van structurele discriminatie of racisme. Waarbij wordt opgemerkt dat deze bevinding niet geheel in lijn is met de signalen vanuit de NCDR. Dit wordt mogelijk verklaard door een verschil in observaties, aldus de onderzoekers. De banken geven twee potentiële oorzaken voor deze kloof in observaties. Eén, het gebrek aan vertrouwen in de betrokken instantie met als gevolg daar men niet gewillig is bij deze zelfde instantie melding te maken en twee, mogelijke taalbarrières binnen de doelgroep. Veilige omgeving “Racisme en discriminatie horen niet thuis in Nederland en dus ook niet in de financiële sector”, aldus Jerry Brouwer van Tuchtrecht Banken. “Iedereen die racisme of discriminatie ervaart moet dit binnen een veilige omgeving kunnen melden. Vanzelfsprekend ligt voor het aankaarten van (een gevoel) van racisme en discriminatie bij de instantie waar het gedrag plaatsvond, een hoge drempel”. Meld niet integer handelen Voor het melden van alle mogelijke vormen van niet integer handelen, dus ook gevoelens van racisme en discriminatie, kan men bij Tuchtrecht Banken een melding indienen. Tuchtrecht Banken is het onafhankelijk orgaan dat alle meldingen over integriteitschendingen door bankmedewerkers onderzoekt. Blijkt uit onderzoek dat er sprake is van schending van een of meer tuchtregels dan kan dat leiden tot oplegging van een maatregel waaronder een beroepsverbod van maximaal drie jaren. Meldpunt discriminatie De aanpak van discriminatie door banken verdient steun en aandacht, ook van ons, zegt Jerry Brouwer. “Actieve aansluiting bij Meldpunt discriminatie.nl is een prima zet, maar laten de banken niet vergeten dat de sector een eigen meldpunt heeft. Wij kunnen op zichzelf geen beleid van een bank toetsen. Maar alle bankmedewerkers hebben de bankierseed afgelegd en zijn onderworpen aan het bankentuchtrecht. Alle schendingen van de bankierseed waaronder dus ook gedragingen van racisme of discriminatie zien wij graag worden gemeld bij Tuchtrecht Banken. Zo kunnen we samen bijdragen aan een integere bankensector”. Wil jij een melding doen of heb je een klacht over een bankmedewerker? Heb je een negatieve ervaring gehad met een bankmedewerker en twijfel je of er niet integer door hem/haar is gehandeld? Op onze website kun je op een veilige en vertrouwelijke manier jouw klacht indienen. Jouw melding draagt bij een aan het in stand houden van een integere bankensector.
Beroepsverboden voor onjuiste urendeclaraties door bankmedewerkers Gepost op 7 maart 2024 te 15:07.Geschreven door olavwagenaar Twee voormalige bankmedewerkers hebben een beroepsverbod van achttien en vijftien maanden gekregen omdat zij onjuiste urendeclaraties indienden. Zij handelden hiermee in strijd met de bankierseed. De twee medewerkers werkten via een uitzendbureau bij een bank en declareerden extra ploegentoeslagen. Daarmee benadeelden zij de bank voor respectievelijk 13 duizend en 27 duizend euro. De Tuchtcommissie Banken noemt hun optreden “slinks”. Zij mogen vijftien en achttien maanden niet in de bancaire sector werkzaam zijn. Een derde ex-medewerkster krijgt een beroepsverbod van drie maanden omdat zij nevenactiviteiten niet bij de bank meldde. De aanklager van Tuchtrecht Banken vroeg om een langer beroepsverbod omdat zij ook niet-gewerkte uren declareerde, maar de Tuchtcommissie Banken acht deze klacht ongegrond. Zij gaat ervan uit dat de inhuurkracht toestemming had om 36 uren per week te declareren, ook als zij in de praktijk minder werkte. Het persbericht vind je hier. De uitspraken zijn na te lezen via de onderstaande links TRB-2023-4859-TC onjuiste urendeclaratie, beroepsverbod 15 maanden TRB-2023-4858-TC onjuiste urendeclaratie, beroepsverbod 18 maanden TRB-2023-4845-TC niet melden nevenactiviteiten
Wijziging Tuchtreglement bancaire sector Gepost op 1 maart 2024 te 08:01.Geschreven door olavwagenaar Het tuchtreglement bancaire sector is per 1 maart 2024 gewijzigd Met de wijziging van het tuchtreglement per 1 maart 2024 is de procedure bij het instellen van beroep in overeenstemming gebracht met uitgangspunten die bij onafhankelijke tuchtrechtspraak in twee instanties horen en de rolverdeling die daarbij heeft te gelden. In het tuchtreglement dat tot 1 maart 2024 van kracht was, werd niet geregeld waar het beroep moet worden ingediend. Hierin is nu voorzien. De wijzigingen betreffen: beroep wordt ingesteld bij de instantie die het beroep behandelt namelijk de Commissie van Beroep Banken de Commissie van Beroep Banken stelt partijen op de hoogte van het ingestelde beroep en vraagt de Tuchtcommissie Banken om toezending van het procesdossier inclusief het proces-verbaal van de zitting bij de Tuchtcommissie. de Algemeen directeur, die belast is met de tenuitvoerlegging van onherroepelijke tuchtrechtelijke beslissingen, stelt de melder en de betrokken bank op de hoogte van een ingesteld beroep. Tuchtreglement bancaire sector 2024
Tuchtrecht Banken publiceert de notitie vervolgingsbeleid Gepost op 5 oktober 2023 te 17:18.Geschreven door olavwagenaar In de notitie vervolgingsbeleid heeft de Algemeen directeur vastgelegd welke afwegingen en belangen betrokken zijn bij het voorstel tot oplegging van een maatregel. Het vervolgingsbeleid moet worden gezien als hulpmiddel om in een zaak te komen tot een passende afweging. De omstandigheden van het geval kunnen in een individuele zaak aanleiding zijn om af te wijken van vervolgingsbeleid. Het vervolgingsbeleid kan na verloop van tijd verandering ondergaan naar aanleiding van veranderende inzichten. De notitie vind je hier. Een verdere toelichting op het beleid is hier te lezen.
Uitzendkracht gluurt in bankgegevens schoonouders Gepost op 29 augustus 2023 te 07:00.Geschreven door olavwagenaar Zodra een uitzendkracht in 2021 bij een bank in dienst kwam, ging hij de rekeninggegevens bekijken van zijn familie, collega’s, buren en andere bekenden. Aan zijn vriendin vertelde hij dat haar ouders hadden gelogen; hij had zelf gezien dat ze nog wel degelijk een schuld hadden bij de Belastingdienst. Toen het ‘rekeninggluren’ uitkwam, beëindigde de bank het arbeidscontract. De Tuchtcommissie Banken oordeelt nu dat hij negen maanden niet in de bancaire sector mag werken. Tegenover de bank heeft de toenmalige medewerker erkend dat hij geen goede reden had om de rekeningen te raadplegen. Zijn verklaring is dat hij nieuwsgierig was en dat hij zijn schoonouders wilde controleren. Zij hadden tegen zijn vriendin, die betrokken was bij hun onderneming, gezegd dat zij geen belastingschuld meer hadden. Later ontkende hij dat hij de vertrouwelijke informatie met zijn vriendin had gedeeld, maar de Tuchtcommissie vindt die nieuwe verklaring niet aannemelijk. Ook een andere uitzendkracht, die bijna twee jaar bij een bank werkte, maakte zich schuldig aan ‘rekeninggluren’. Zij bekeek de persoonlijke informatie van zichzelf, haar partner, haar buurvrouw en degene met wie de buurvrouw een rekening deelde. Ook hier was nieuwsgierigheid de verklaring. De vrouw had er nooit bij stilgestaan dat zij de rekeningen niet zomaar mocht raadplegen. De Tuchtcommissie legt een beroepsverbod op van drie maanden en rekent het de vrouw aan dat zij zich niet “toetsbaar” heeft opgesteld; zij reageerde niet op een uitnodiging voor een gesprek met de aanklager van Tuchtrecht Banken en verscheen ook niet op de zitting van de Tuchtcommissie. Een derde ex-bankmedewerker was vijf jaar werkzaam bij een bank en gebruikte het interne systeem van de bank voor zijn eigen bankzaken. Hij logde in bij zijn eigen creditcardaccount en vulde zijn persoonsgegevens in om een BKR-kredietcheck te doen. Deze schending van de Bankierseed leidt tot een berisping. De Tuchtcommissie weegt daarbij mee dat de man zijn baan al verloor en met zijn gedrag geen anderen heeft benadeeld. Het persbericht vind je hier. Uitspraak uitzendkracht 1 Uitspraak uitzendkracht 2 Uitspraak BKR-kredietcheck