Deelnemende banken

Niet alle banken in Nederland vallen onder het bankentuchtrecht. Op deze pagina leggen uit hoe je na kan gaan of jouw bank onder het bankentuchtrecht valt.

Welke banken vallen onder het bankentuchtrecht?

In artikel 3:17b, eerste en tweede lid, Wft (Wet op het financieel toezicht) is bepaald welke banken onder het bankentuchtrecht vallen. Banken met een Nederlandse bankvergunning vallen onder het bankentuchtrecht. Banken met een hoofdvestiging in de Europese Unie (EER), die ook een (bij)kantoor in Nederland hebben, werken over het algemeen met een Europese bankvergunning. Deze banken vallen niet onder het bankentuchtrecht.

Maar hoe weet je nu of een bank die in Nederland diensten aanbiedt een Nederlandse bankvergunning heeft? Dat kan je nazoeken in het register dat DNB bijhoudt. Dit is het register van betaalinstellingen. Het register wordt ieder dag bijgewerkt.

Lijst van deelnemende banken

Je kan ook onze lijst van deelnemende banken raadplegen. Staat jouw bank niet op de lijst dan is het bijna zeker dat de medewerkers niet onder het bankentuchtrecht vallen. Twijfel je nog, neem dan even contact met ons op. Stuur een mail aan info@tuchtrechtbanken.nl met jouw vraag en vermeld daarbij ook de naam van jouw bank. We zullen jouw vraag snel beantwoorden.

deelnemende banken -februari 2024-