Bankmedewerker mag geen vertrouwelijke informatie naar zichzelf mailen

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft terecht een voormalig bankmedewerker berispt die vertrouwelijke en interne gegevens naar zijn privémailadres stuurde.

Dit blijkt uit een uitspraak van de Commissie van Beroep van Tuchtrecht Banken. Juist een compliance officer moet voorbeeldgedrag tonen en beseffen dat vertrouwelijke documenten niet buiten de bank mogen worden gebracht.

De man werkte twee jaar als zzp’er aan processen binnen de bank om geldstromen in kaart te brengen en risico’s op witwassen te herkennen. In de laatste week van zijn opdracht mailde hij interne documenten naar zijn eigen adres. Toen de bank hier achter kwam, deed zij een melding wegens overtreding van de Bankierseed. De Tuchtcommissie Banken legde de man een berisping op, die de Commissie van Beroep nu heeft bekrachtigd: het delen van vertrouwelijke informatie is niet zorgvuldig en niet integer.

In de uitspraak wordt meegewogen dat de tuchtrechtelijke procedure lang heeft geduurd. De aanklager van Tuchtrecht Banken had bijna een jaar nodig om de melding van de bank te beoordelen en heeft de bankmedewerker pas na een half jaar op de hoogte gesteld dat een melding is gedaan . “Te lang”, aldus de Commissie van Beroep, die vindt dat bankmedewerkers tijdig moeten weten dat tegen hen een onderzoek loopt. Zij geeft de aanklager in overweging daarom altijd te checken of de bank heeft verteld over de melding. Als de bank dat niet heeft gedaan, ligt het meestal op de weg van de aanklager om de medewerker op de hoogte stellen.

In deze zaak is de lange duur van de procedure, met name in het voortraject van de klacht, een van de verzachtende omstandigheden. Daar staan verzwarende omstandigheden tegenover. Zo wilde hij de gegevens kennelijk voor zijn eigen belang gebruiken in een nieuwe functie.  Alles afwegende vindt ook de Commissie van Beroep een berisping daarom “passend en geboden”.

Klik op de link voor de uitspraak van de Commissie van Beroep Banken.

Klik op de link voor de uitspraak van de Tuchtcommissie Banken.

Meer weten over de Commissie van Beroep Banken?

Klik op de link voor meer informatie over de Commissie van Beroep Banken.

Tags
#berisping
#commissie van beroep