Tuchtmaatregelen wegens overtreding bankierseed

Deel deze pagina

Een voormalig bankmedewerker mag anderhalf jaar niet in de bancaire sector werken. Hij keerde bijna 25 duizend euro aan onterechte klantvergoedingen uit aan zijn vriendin en andere bekenden. De bank ontsloeg hem op staande voet, de Tuchtcommissie Banken legt hem nu een beroepsverbod op wegens overtreding van de Bankierseed.

Volgens de Tuchtcommissie misbruikte de man zijn bevoegdheden om anderen en zichzelf te verrijken. In het banksysteem vermeldde hij onjuiste omschrijvingen, om de werkelijke reden van de overboekingen te verdoezelen. De Tuchtcommissie verwijt hem dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen.

De Tuchtcommissie berispt ook een medewerker die zelf een fraudeonderzoek startte naar aanleiding van informatie die hij op een verjaardagsfeestje kreeg. Vervolgens deelde hij vertrouwelijke informatie met de tipgever. De medewerker heeft gehandeld in strijd met de gedragsregels. De Tuchtcommissie ziet af van een beroepsverbod; de man zou vooral gedreven worden door een sterke wens om fraude op te sporen.

Een berisping en een boete van 250 euro worden opgelegd aan een bankmedewerker die klantinformatie deelde met het bedrijf waar hij later mogelijk zou gaan werken. Dit bedrijf hield zich bezig met debiteurenbeheer. Met dat bedrijf bracht hij klanten in contact nadat zijn eigen werkgever had besloten om te stoppen met dienstverlening op het gebied van debiteurenbeheer. De Tuchtcommissie ziet hierin geen belangenverstrengeling, maar verwijt de medewerker wel dat hij vertrouwelijke informatie buiten de bank bracht.

De Tuchtcommissie legt een beroepsverbod van een maand op aan een man die loog over het behalen van een verplichte opleiding. De bank ontsloeg hem op staande voet. Volgens de Tuchtcommissie moeten klanten erop kunnen vertrouwen dat bankmedewerkers gekwalificeerd zijn.

De Tuchtcommissie ziet af van een maatregel tegen een voormalig medewerker die de banksystemen gebruikte voor de behandeling van een klacht van zijn eigen echtgenote. Hij zorgde ervoor dat zij een klantvergoeding van 7,50 euro ontving. De Tuchtcommissie ziet hierin “onhandig handelen” en ziet af van een berisping, gelet op persoonlijke omstandigheden.

De volledige uitspraken zijn in te zien op https://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

De directe links naar de uitspraken:

Liegen-over-behaalde-diploma’s

Fraudeonderzoek-starten-en-delen-vertrouwelijke-klantinformatie

Beroepsverbod-voor-onterechte-klantvergoedingen

Delen-vertrouwelijke-klantgegevens-met-een-derde

Gebruik-banksysteem-voor-afhandeling-klacht-echtgenote

Tags