Beroepsverboden voor ernstige overtredingen

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken heeft drie beroepsverboden uitgesproken wegens schending van de Bankierseed. Het gaat om één verbod van anderhalf jaar, één verbod van een jaar en één van een half jaar.

Ernstige integriteitsschending
Een bankmedewerker maakte een licht dementerende klant duizenden euro’s afhandig, dat hij vervolgens uitgaf in een casino. Toen de zaak aan het licht kwam probeerde de medewerker zijn handelen te verhullen. De Tuchtcommissie meent dat hij het vertrouwen ernstig heeft geschaad en legde een beroepsverbod van achttien maanden op.

Vervalste accountantsverklaring
Van een zelfstandige medewerker voor een tussenpersoon werd ieder kwartaal een accountantsverklaring geëist. Toen de medewerker die niet kon verkrijgen, fabriceerde hij er zelf één. Tijdens behandeling van de zaak liet de medewerker blijken niet in te zien wat hij fout had gedaan, wat de Tuchtcommissie hem aanrekent. De commissie legde een beroepsverbod van twaalf maanden op.

Niet integer gehandeld
Een bankmedewerker wiens arbeidscontract niet werd verlengd kreeg opdracht de rekening van een vertrokken klant op te heffen. In plaats daarvan vroeg de medewerker tot twee keer toe creditcards aan gekoppeld aan de rekening. Met de tweede kaart deed hij uitgaven. Na ontdekking stortte hij het geld terug. De Tuchtcommissie legde een beroepsverbod van zes maanden op.

De volledige uitspraken zijn in te zien op http://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags