Fraude en rekeninggluren

Deel deze pagina

Kern van de uitspraak

Een door de bank ingehuurde medewerker heeft na de beƫindiging van zijn dienstverband de rekeninggegevens van ruim 200 klanten van de bank bekeken, zonder dat daartoe een zakelijk aanleiding was. Ook heeft hij na afloop van zijn dienstverband, met behulp van de nog in zijn bezit zijnde zakelijke laptop, smartcard en autorisatiecodes, gelden van klanten van de bank overgemaakt op zijn eigen rekening en rekeningen van derden.

Lees hieronder de samenvatting of via de link de gehele uitspraak: Tuchtcommissie Banken,
23 oktober 2024, TRB-2024-4852-TC
.

Wat is het oordeel van de Tuchtcommissie Banken

De bankmedewerker heeft naar het oordeel van de Tuchtcommissie met zijn handelen de gedragsregels 1, 4, 6 en 7 van de aan de bankierseed verbonden Gedragsregels Bancaire Sector geschonden. In deze regels staat het volgende:

  1. De bankmedewerker werkt integer en zorgvuldig.
  2. De bankmedewerker houdt zich aan de wet en andere regels die voor het werk bij de bank gelden.
  3. De bankmedewerker is open en eerlijk over zijn of haar gedrag en kent zijn of
    haar verantwoordelijkheid voor de samenleving.
  4. De bankmedewerker draagt bij aan het vertrouwen van de samenleving in de
    bank.

“De bij de bank beschikbare informatie over klanten (zoals hun financiĆ«le positie en inzicht in hun inkomsten en uitgaven) geeft veel informatie prijs over het persoonlijke leven van die klanten, waarmee deze informatie uiterst privacygevoelig is. Het zonder zakelijke aanleiding bekijken van deze gegevens moet dan ook als een ernstige schending van de bankierseed worden opgevat.”, aldus de tuchtcommissie.

Ook heeft de bankmedewerker de gedragsregels overtreden door geldbedragen over te maken naar zijn eigen bankrekening en die van twee andere personen, zonder dat daartoe opdracht is gegeven of toestemming is verleend door de betreffende klanten. Door dit handelen heeft de bankmedewerker geld van de bank gestolen. Voor deze schendingen acht de tuchtcommissie een beroepsverbod voor de duur van 12 maanden passend en geboden.

Meer informatie over de maatregel die opgelegd kan worden vind je op de pagina de verschillende soorten maatregelen.