Forse boete voor overtreding bankierseed

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft de hoogste boete in haar bestaan opgelegd. Een bankmedewerker moet 12.500 euro betalen omdat hij de bankierseed overtrad. In het bancaire tuchtrecht zijn boetes tot 25.000 euro mogelijk, maar tot nu toe werd nooit meer dan 600 euro opgelegd.

De Tuchtcommissie kiest bewust niet voor een onvoorwaardelijk beroepsverbod, hoewel de aanklager van Tuchtrecht Banken hier wel om vroeg. Belangrijk daarbij is dat de man inmiddels een andere baan als private banker heeft gevonden en die zou verliezen als hij voor een langere periode niet in de bancaire sector zou mogen werken. De Tuchtcommissie weegt ook mee dat de overtreding dateert van 2017 en dat de zaak al geruime tijd speelt en grote impact op zijn leven heeft gehad. De man functioneerde 28 jaar goed tot zeer goed en heeft zijn fouten erkend. De Tuchtcommissie legt naast de boete wel een voorwaardelijk beroepsverbod van twee jaar op.

De medewerker overtrad de interne bankregels voor de behandeling van kredietaanvragen. Onder zijn verantwoordelijkheid werden aanvragen verkeerd in het banksysteem ingevoerd en werden kredieten verstrekt zonder de vereiste controles. In sommige gevallen vulde hij niet alleen de aanvraag in, maar controleerde hij die ook terwijl dit door anderen moest worden gedaan. Klanten liepen hierdoor aanzienlijke risico’s. De Tuchtcommissie kiest bewust niet voor een onvoorwaardelijk beroepsverbod, hoewel de aanklager van Tuchtrecht Banken hier wel om vroeg. Belangrijk daarbij is dat de man inmiddels een andere baan als private banker heeft gevonden en die zou verliezen als hij voor een langere periode niet in de bancaire sector zou mogen werken. De Tuchtcommissie weegt ook mee dat de overtreding dateert van 2017 en dat de zaak al geruime tijd speelt en grote impact op zijn leven heeft gehad. De man functioneerde 28 jaar goed tot zeer goed en heeft zijn fouten erkend. De Tuchtcommissie legt naast de boete wel een voorwaardelijk beroepsverbod van twee jaar op.

Het persbericht vind je hier.
De uitspraak vind je hier.

Tags
beroepsverbod
boete
forse-boete