Berisping voor bankmedewerker die bestanden meenam

Deel deze pagina

De Commissie van Beroep van de Stichting Tuchtrecht Banken heeft een bankmedewerker een berisping opgelegd voor het meenemen van bestanden met vertrouwelijke gegevens. De Tuchtcommissie legde eerder een tijdelijk beroepsverbod op.

De medewerker was risk manager bij een bank en zette op zijn laatste werkdag digitale informatie van de bank over naar zijn privéomgeving. Hij wilde modellen waaraan en waarmee hij had gewerkt, kunnen gebruiken in zijn nieuwe baan bij een andere bankinstelling. De Tuchtcommissie legde eind 2018 een beroepsverbod van twaalf maanden op wegens overtreding van de bankierseed. Volgens de Tuchtcommissie had de medewerker misbruik gemaakt van zijn functie. De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat elke bankmedewerker integer met vertrouwelijke informatie omgaat.

De bankmedewerker ging in beroep tegen het beroepsverbod. De Commissie van Beroep oordeelt, net als de Tuchtcommissie, dat de medewerker de bankierseed heeft overtreden, maar zij komt tot een andere maatregel. De gedraging valt de bankmedewerker zwaar aan te rekenen en dus is een sanctie op haar plaats, maar er bestaat onvoldoende grond voor een beroepsverbod.

De Commissie van Beroep wijst in haar beslissing op een aantal omstandigheden. Zo moest de bank weliswaar een grondig onderzoek instellen naar aanleiding van het overgezet zijn van gegevens en heeft de bank een melding moeten doen van een “cyberincident”, maar heeft de bank geen verder nadeel ondervonden. Ook bevatte de overgezette informatie geen klantgegevens en is de nieuwe bank van deze medewerker geen concurrent van zijn vorige werkgever. Volgens de Commissie van Beroep is een beroepsverbod in dit geval een te zware, disproportionele sanctie. Zo’n verbod zou voor de medewerker feitelijk leiden tot het einde van zijn huidige baan, ook als het een kortere duur dan twaalf maanden zou hebben. De Commissie van Beroep legt daarom geen beroepsverbod maar een berisping op.

De naam van de bankmedewerker wordt opgenomen in het register van Stichting Tuchtrecht Banken, dat door alle banken in te zien is.

De volledige uitspraken zijn in te zien op https://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags