61 beroepsverboden voor kopiëren van handtekeningen

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft 61 hypotheekadviseurs van een bank een beroepsverbod opgelegd van twee tot zes weken. Zij overtraden de bankierseed door de handtekening van een of meer klanten te kopiëren. De Tuchtcommissie verwijt de medewerkers een bijzonder ernstige schending van de gedragsregels, maar houdt ook rekening met de werkomstandigheden binnen de bank.

Grote schaal
De zaken maken deel uit van een groot aantal zaken waarbij hypotheekadviseurs van dezelfde bank een of meer handtekeningen kopieerden. Intern onderzoek van de bank toonde aan dat tussen 2013 en 2016 op grote schaal handtekeningen waren gekopieerd, zonder toestemming of medeweten van een klant. De adviseurs plaatsten de handtekening van de klant bij een zogenaamd “hersteladvies”, waarmee een eerder afgegeven hypotheekadvies werd verbeterd. Het ging om 114 hypotheekadviseurs en om bijna 700 van ongeveer 9900 hersteladviezen. De bank legde arbeidsrechtelijke sancties op aan de betrokken medewerkers en meldde circa tachtig zaken bij de Stichting Tuchtrecht Banken.

Tijdelijke beroepsverboden
De Tuchtcommissie Banken legde in augustus 2018 al een beroepsverbod op aan tien van de adviseurs. De nieuwe beslissingen zijn in lijn met de toen gekozen aanpak. De Tuchtcommissie acht de adviseurs zelf verantwoordelijk voor de overtreding van de bankierseed, maar houdt rekening met verzachtende omstandigheden; de adviseurs stonden onder druk van het moeizame werkproces binnen de bank.

De 61 adviseurs mogen twee tot zes weken niet werken in de bancaire sector. De duur van de opgelegde beroepsverboden is afhankelijk van het aantal hersteladviezen waaronder gekopieerde handtekeningen zijn gezet. Bij één advies is het verbod twee weken, bij twee tot en met vijf adviezen vier weken en bij zes of meer adviezen zes weken.

De Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken stelde voor om enkele adviseurs niet een beroepsverbod maar een geldboete op te leggen, aangezien zij niet meer in de bancaire sector werken en willen werken. De Tuchtcommissie ziet hiervoor geen reden en vindt dat een beroepsverbod past bij de overtreding en dat daarvan een sterk signaal uitgaat.

Tegen de uitspraak van de Tuchtcommissie kunnen zowel de hypotheekadviseurs als de Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken beroep instellen bij de Commissie van Beroep.

Een selectie van de 61 volledige uitspraken is, met samenvattingen, in te zien op http://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags