Beroepsverbod voor liegen over diploma’s

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft een beroepsverbod van 9 maanden opgelegd aan een medewerker die deed alsof hij beschikte over de benodigde diploma’s. Hiermee schond hij de bankierseed. Klanten moeten kunnen vertrouwen op de kennis en kunde van bankmedewerkers.

Op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) moest de medewerker beschikken over de diploma’s Wft Vermogen en Wft Consumptief Krediet. Hij deed tegenover zijn leidinggevende alsof hij de vereiste papieren had; hij sprak daarover niet de waarheid en vervalste een e-mail. Volgens de Tuchtcommissie handelde hij hiermee niet integer en hield hij zich niet aan de regels die gelden voor het werken bij een bank. Niet vastgesteld is dat hij werkzaamheden voor klanten heeft uitgevoerd waartoe hij – zonder de diploma’s – niet bevoegd was.

Tegen een uitspraak van de Tuchtcommissie kunnen zowel de medewerker als de Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken beroep instellen bij de Commissie van Beroep.

De namen van de medewerker wordt, na onherroepelijk worden van de beslissing, opgenomen in het register van Stichting Tuchtrecht Banken. Dit register is in te zien voor de aangesloten banken.

De uitspraken zijn in te zien op onze uitsprakenpagina.

Download hier het volledige persbericht.

Tags