Een voormalig bankemployé mag 2,5 jaar niet bij een bank werken. De Tuchtcommissie Banken legde het beroepsverbod op omdat de gokverslaafde medewerker voor zichzelf acht bankrekeningen had geopend, waardoor hij de beschikking kon krijgen over 68 creditcards. Volgens de bank liep de financiële schade op tot meer dan 850.000 euro.
De medewerker, die verslaafd was aan online gokken, verhoogde de opnamelimieten van de creditcards telkens tot het maximale niveau en zorgde ervoor dat collega’s niet konden zien wat er gebeurde. Het geld werd ‘rondgepompt’ tussen de rekeningen, waardoor de controlesystemen niet werkten. Nadat hij zich meldde bij zijn leidinggevende, werd hij op staande voet ontslagen.
Volgens de Tuchtcommissie was het handelen “zeer grensoverschrijdend”. De banksystemen en de controles waren “klaarblijkelijk vrij eenvoudig te omzeilen”, maar dit pleit de medewerker niet vrij. De Tuchtcommissie houdt wel rekening met zijn schuldbewuste houding; hij zette stappen om van zijn verslaving af te komen en wil nooit meer bij een bank werken.
In een andere zaak heeft de Tuchtcommissie een klacht ongegrond verklaard. Het is onvoldoende aannemelijk dat een bankmedewerker 450 euro opnam van de rekening van een klant. Het is volgens de Tuchtcommissie wel aannemelijk dat hij later een vervalst opnamebewijs verstrekte aan de Stichting Tuchtrecht Banken. Maar toen werkte hij niet meer bij de bank en was de Bankierseed dus niet meer van toepassing. De Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken heeft tegen de uitspraak beroep ingesteld bij de Commissie van Beroep.
De namen van de medewerkers aan wie een maatregel is opgelegd worden, na onherroepelijk worden van de beslissing, opgenomen in het register van Stichting Tuchtrecht Banken. Dit register is in te zien voor de aangesloten banken.
Alle uitspraken zijn te vinden op de Uitsprakenpagina van de website van Tuchtrecht Banken.
Download hier het volledige persbericht.