Bankierseed straks ook in België?

Deel deze pagina

Het zou zomaar kunnen dat de bankierseed ook in België verplicht wordt. Om te horen hoe aan het tuchtrecht voor bankmedewerkers uitvoering gegeven wordt, mocht Stichting Tuchtrecht Banken langskomen voor een hoorzitting in het Belgische parlement.

De Kamercommissie Financiën van het Belgische parlement in Brussel boog zich op dinsdag 19 juni over het voorstel van de partij Ecolo-Groen om in België de bankierseed naar Nederlands model in te voeren.

Nicolet Jager, bestuurslid en penningmeester van Stichting Tuchtrecht Banken, was door de Kamercommissie uitgenodigd om in een officiële hoorzitting te vertellen hoe de stichting het tuchtrecht voor alle Nederlandse bankmedewerkers handhaaft.

Na een presentatie van ongeveer een kwartier mochten de parlementariërs vragen stellen aan de afgereisde Nederlanders. Het betrof veelal detailvragen, waarmee de volksvertegenwoordigers duidelijkheid wilden krijgen in wat een invoering van de bankierseed precies zou betekenen.

Kan de Nederlandse versie van de bankierseed en het bijkomende tuchtrecht zomaar, één op één naar de Belgische situatie gekopieerd worden? Wat zou het doel zijn? Wat voegt het toe? Allemaal begrijpelijke vragen die bij invoering van de bankierseed hier in Nederland ook te horen waren.

Vrijwel alle partijen in het parlement gaven aan het principe van de bankierseed te ondersteunen, maar er waren nog wel twijfels over het hoe en over de uitvoerbaarheid, en of het invoeren van een bankierseed alleen genoeg zou zijn.

Na de hoorzitting komen partijen mogelijk met voorstellen voor aanpassingen van het wetsvoorstel, en dan wordt het – eventueel met nog tussenstappen – ter stemming voorgelegd aan het hele parlement. En kan het dus zomaar zijn dat Stichting Tuchtrecht Banken een zusterorganisatie kent bij onze gewaardeerde zuiderburen.

De Belgische nieuwszender Kanaal Z besteedde ook aandacht aan de hoorzitting: klik hier voor beeld en een interview met Nicolet Jager.

Gerelateerde artikelen