Een bemoedigend eerste jaar. Zo karakteriseert voorzitter Toon Huydecoper de werken van de stichting die de onafhankelijke tuchtcommissies faciliteert tot nu toe. De eerste zittingen en uitspraken zijn geweest en meer zaken zitten in de pijplijn.
De inhoud van de meldingen neemt kwalitatief toe. Gedurende 2016 noteerde het aanklagersbureau van de stichting een stijging in het aantal meldingen door banken zelf. Dat is bemoedigend. Het uiteindelijke doel van de bankierseed en de handhaving van de bijbehorende gedragscode door de Stichting Tuchtrecht Banken is het stellen en handhaven van een hoge norm van beroepsethiek voor de hele sector; met als “bijkomend” doel een verbeterd vertrouwen in de financiële sector in het algemeen en de bankensector in het bijzonder.
De toename van het aantal meldingen door banken zelf zien wij als een teken dat de sector zelf meer doordrongen raakt van dit doel en dat instellingen daar actief aan willen bijdragen. Wij hopen dat in 2017 meer banken vermoede overtredingen van de bankierseed zullen melden.
Eerste uitspraken Intussen heeft de door de stichting gefaciliteerde onafhankelijke Tuchtcommissie de eerste uitspraken gedaan. In december werd één klacht gegrond verklaard zonder sanctie, en werd één “beroepsverbod” van zes maanden opgelegd . In een derde zaak werd de aanklager niet ontvankelijk verklaard. Van deze beslissing is inmiddels met succes hoger beroep ingesteld – waarmee, kort na afloop van het verslagjaar 2016, ook de eerste beslissing van de Commissie van Beroep, de hoogste instantie in de tuchtrechtspraak van de stichting, een feit is.
Gezien het aantal meldingen en zaken die in voorbereiding zijn zal het aantal zittingen en uitspraken van de Tuchtcommissie in 2017 duidelijk toenemen. De Tuchtcommissie heeft zich in een zaak kritisch uitgelaten over een bank omdat het door de bank aangeleverde onderzoeksmateriaal geheel was geanonimiseerd. Dit kan zowel het onderzoek van de aanklager naar een mogelijke overtreding als de verdediging van degene tegen wie een klacht werd ingediend bemoeilijken. Wat betreft de Tuchtcommissie gebeurt dit niet weer en wordt informatie in het vervolg minimaal geanonimiseerd aangeleverd.
Einde gebroken boekjaar Zoals u zult merken als u dit jaarverslag leest en het vorige tot zich heeft genomen: er heeft een kleine verandering in de verslaglegging plaatsgevonden. Na ons eerste jaarverslag, dat liep van 1 april 2015 tot 1 april 2016, gaat de stichting vanaf dit jaarverslag 2016 over op verslaglegging per kalenderjaar.
Dit heeft te maken met het feit dat de bankierseed op 1 april 2015 opgenomen werd in de Wet financieel toezicht en de stichting ook per die datum aan het werk is gegaan, waardoor er de facto sprake was van een gebroken boekjaar.
Nu we kalendertechnisch in normaal vaarwater terecht zijn gekomen, zal de verslaglegging per kalenderjaar geschieden. Vandaar dat dit jaarverslag het hele jaar 2016 bestrijkt, waarmee dus ook de periode januari-april van 2016 nog eens is meegenomen.
Vooruitblik De toename van het aantal meldingen leidt ertoe dat 2017 naar verwachting meer zaken, zittingen van de Tuchtcommissie en beslissingen zal kennen. Dat betekent toenemende activiteit, wat gevolgen zal hebben voor de organisatie.
In 2016 mochten wij de eerste uitbreiding van personeel verwelkomen. De toename van het aantal meldingen betekent verdere uitbreiding in 2017. Een goede graadmeter van het succes van Stichting Tuchtrecht Banken. Een eerste jaar geeft ook goed inzicht in processen. Enkele ervaringen rijker, zullen in 2017 het meldingsproces en de reglementen voor de tuchtrechtelijke procedure tegen het licht gehouden worden.
Over de uitkomst hoop ik u in het jaarverslag over 2017 te kunnen berichten.”
Toon Huydecoper Voorzitter Stichting Tuchtrecht Banken
De jaarverslagen van de Stichting Tuchtrecht Banken kunt u hier downloaden.