Publiciteit leidt tot lichtere tuchtmaatregel

Deel deze pagina

Een ex-bankmedewerker die zich schuldig maakte aan “rekeninggluren” krijgt geen beroepsverbod maar een berisping. Hij overtrad de bankierseed, maar de Tuchtcommissie Banken weegt mee dat publiciteit over de zaak ook heeft geleid tot verstoorde verhoudingen binnen de familie.

De voormalig medewerker bekeek de klantgegevens van drie vrienden van wie hij geld had geleend. Hij deed dit omdat hij zich zorgen maakte over hun financiële positie, maar dit is geen geldige reden om deze privacygevoelige gegevens in te zien. De Tuchtcommissie ziet in dit geval af van een beroepsverbod wegens bijzondere omstandigheden. Zo heeft de ex-medewerker herhaaldelijk spijt betuigd en is hij al zeer zwaar getroffen door de gevolgen van zijn eigen handelen. Zijn dienstverband werd na 17 jaar beëindigd en hij kon geen aanspraak maken op een transitievergoeding of uitkering. Daarnaast zorgde een krantenpublicatie over de kwestie ervoor dat de verhoudingen binnen de familie ernstig verstoord zijn. Deze omstandigheden brengen de Tuchtcommissie ertoe geen beroepsverbod maar een berisping op te leggen.

Onbevoegd rekeningen bekijken
Ook in een andere zaak over “rekeninggluren” ziet de Tuchtcommissie Banken af van een beroepsverbod. Een medewerker bekeek klantgegevens van zijn echtgenote en van mensen met zijn eigen achternaam; per klant één scherm. Hij stelde het bekijken van zijn eigen klantdossier binnen de bank aan de orde en betuigde spijt voor zijn nieuwsgierigheid. Ook hij krijgt geen tijdelijk verbod om in de bancaire sector te werken, maar moet wel een boete van 375 euro betalen.

Fraude met declaraties
Een ex-bankmedewerker krijgt wel een beroepsverbod, van vijf maanden, omdat hij drie jaar lang foute declaraties indiende. Hij vroeg geld terug voor woon-werkverkeer op dagen waarop hij verlof had, afwezig was of thuis werkte. Ook declareerde hij zaterdagtoeslagen op zaterdagen waarop hij niet werkte.

Het persbericht vind je hier.

De uitspraken:
rekeninggluren berisping
rekeninggluren boete
fraude met declaraties

Tags
fraude
rekeninggluren
tuchtcommissie