Eerste jaar Tuchtrecht Banken: 57 meldingen

Deel deze pagina

Consumenten en banken maakten bij stichting Tuchtrecht Banken sinds 1 april 2015 melding van 57 overtredingen van de gedragscode behorende bij de Bankierseed. De stichting verwacht dit jaar de eerste zaken te zullen behandelen voor de Tuchtcommissie. De eerste 12 maanden waren “een bemoedigend begin”, aldus voorzitter Toon Huydecoper.

In totaal ontving stichting Tuchtrecht Banken via de website www.tuchtrechtbanken.nl en via de post 57 meldingen.

Daarvan zijn er 43 afgewezen, wat betekent dat zij niet voorgelegd werden aan de onafhankelijke Tuchtcommissie. De afwijzingen gebeurden om diverse redenen, waarvan de belangrijkste zijn dat de vermeende overtredingen plaatsvonden vóór 1 april 2015, omdat medewerkers nog niet waren beëdigd, of omdat 2vermeende overtredingen niet raakten aan de Bankierseed.

Lopende zaken Momenteel zijn 14 zaken in onderzoek, waarvan een aantal volgens aanklager Jerry Brouwer zeker in aanmerking komt om voorgelegd te worden aan de Tuchtcommissie. Dat zal nog dit jaar gebeuren.

Volgens Brouwer hebben melders beter op het netvlies dat de Bankierseed geldt voor beëdigde bankmedewerkers.
“Aan het begin van het jaar merkten we dat mensen nog niet goed begrepen hadden op wie de Bankierseed nu precies van toepassing is. Zo zaten er bijvoorbeeld ook meldingen tussen tegen banken zelf. Heel begrijpelijk natuurlijk, het is allemaal nieuw en zelfs uniek in de wereld. Maar de Bankierseed betreft dus beëdigde bankmedewerkers, de personen zelf”, aldus Brouwer.

Bemoedigend opstartjaar
Voorzitter Toon Huydecoper van de stichting Tuchtrecht Banken spreekt van een goed begin.

“Het aantal zaken is in lijn met onze verwachtingen; een klassiek opstartjaar. Organisaties en consumenten moesten wennen. We zien in de laatste drie maanden het aantal meldingen toenemen. Ook van banken en dat is bemoedigend. Zoals de minister van Financiën onlangs zei: banken moeten zélf de vuile was buiten hangen. Daarmee laten zij zien dat zij serieus werk maken van een betrouwbare en integere financiële sector. Dat zijn wij zeer met de minister eens.”

Download hier het hele persbericht.

Tags