Beroepsverboden wegens diefstal

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft twee bankmedewerkers een tijdelijk beroepsverbod opgelegd. De eerste mag zes maanden niet in de bancaire sector werken; hij stal een pasje van een klant en daarmee werd 5500 euro gepind. Een beroepsverbod van drie maanden is opgelegd voor het wegpakken van een portemonnee die een klant had achtergelaten.

In het eerste geval hielp een bankmedewerker een 73-jarige man bij het opnemen van geld. Hij keek daarbij de pincode af en verwisselde het bankpasje. Nadat de opnamelimiet was verhoogd, werd 5500 euro gepind. De Tuchtcommissie legt een beroepsverbod van 6 maanden op, waarbij zij er rekening mee houdt dat de medewerker spijt heeft betuigd en het gestolen geldbedrag terugbetaalt.

Ook in de tweede zaak werd de klant eerst geholpen door een bankmedewerker. Later lieten camerabeelden zien dat deze medewerker de portemonnee pakte die de klant had laten liggen. Ook dit is een overtreding van de bankierseed en ook in dit geval acht de Tuchtcommissie een berisping niet voldoende. “Het handelen doet ernstig afbreuk aan het vertrouwen dat klanten in het bankwezen moeten kunnen stellen.” De Tuchtcommissie komt tot een beroepsverbod van 3 maanden.

Tegen de uitspraken van de Tuchtcommissie kunnen zowel de betrokken (ex)medewerkers als de Algemeen Directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken beroep instellen bij de Commissie van Beroep. De namen worden, bij onherroepelijk worden van de beslissing, opgenomen in het voor banken inzichtelijke register van de Stichting Tuchtrecht Banken.

De volledige uitspraken zijn, met samenvattingen, in te zien op https://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags