Beroepsverboden voor twee bankmedewerkers

Deel deze pagina

Een voormalig medewerker van een bank mag een jaar lang niet in de bancaire sector werken. De medewerker gebruikte geld van een klant om zijn eigen creditcardschuld af te lossen. Dat is in strijd met de Bankierseed.

De medewerker maakte bijna 4000 euro van de klant over naar zijn eigen rekening omdat hij schulden had. Een deel betaalde hij vervolgens terug aan de klant met klantvergoedingen van de bank. Met een nieuwe creditcard maakte hij daarnaast 3000 euro over naar zijn eigen rekening om de klant terug te kunnen betalen. Toen de bank erachter kwam, werd hij op staande voet ontslagen.

Een andere voormalige medewerkster krijgt een beroepsverbod van 8 maanden. Zij vroeg collega’s om de limiet van haar eigen creditcard te verhogen en om betalingsregelingen voor zichzelf te treffen. Uiteindelijk had zij een krediet van bijna 34.000 euro, dat zij privé gebruikte. Inmiddels is de schuld bij de bank afgelost.

De Tuchtcommissie legt een berisping en een geldboete van 250 euro op aan een medewerker die rekeningen van familieleden gebruikte in zijn werk. Hij deed dat om te testen of de computersystemen na een herstart weer goed functioneerden. De Tuchtcommissie stelt vast dat dat de medewerker hiermee de Bankierseed overtrad, maar weegt mee dat de medewerker inmiddels spijt heeft betuigd.

In een vierde zaak werd een klacht ongegrond verklaard. Een medewerker kwam een schikking overeen met de huurder van een failliet bedrijf. Volgens de aanklager van Tuchtrecht Banken had hij de curator van dat bedrijf vooraf moeten informeren over het voornemen van de schikking. De Tuchtcommissie oordeelt dat de medewerker mocht vertrouwen op experts en zijn leidinggevende, die akkoord gingen met een overeenkomst met een ontbindende voorwaarde. Daarom valt de medewerker tuchtrechtelijk niets te verwijten.

De uitspraken zijn te zien op : Uitspraken

Directe links naar de uitspraken:

TRC-2021-4383 creditcard aangezuiverd met geld van klant

TRC-2021-4437 limiet creditcard door collega bankmedewerkers laten verhogen

TRC-2021-4470 raadplegen rekeningen bij uitvoering systeemtest

TRC-2021-4472 schikking met derde buiten curator om

 

 

Tags
beroepsverbod
creditcard
rekeninggluren