Beroepsverboden voor overtreding van bankierseed

Deel deze pagina

Twee voormalige bankmedewerkers mogen een jaar lang niet in de bancaire sector werken. Een van hen verzorgde trainingen in het kantoor en op kosten van de bank waarvoor hij werkte. Een ander raadpleegde rekeninggegevens en speelde die informatie door aan zijn broer en zijn vader.

De medewerker die in het bankkantoor trainingen verzorgde, had deze nevenactiviteit ten onrechte niet geregistreerd. Wel bracht hij kosten in rekening bij de bank. Ook stal hij verschillende goederen, waaronder drie laptops.

De Tuchtcommissie legt ook een beroepsverbod op voor “rekeninggluren”. Een medewerker bekeek de gegevens van bedrijven, van een concurrent van zijn broer en van een huurder van zijn vader. Vervolgens gebruikte hij de vertrouwelijke informatie om zijn familieleden te adviseren.

Een beroepsverbod van 9 maanden is opgelegd aan een oud-medewerker die onvoldoende professionele afstand hield tot een ondernemer, die hij nog kende van een vorige baan. Hij spande zich in om het bedrijf tot leverancier van de bank te maken. Ook bij een geschil over facturen zette hij zich in voor de belangen van het bedrijf.

Een andere voormalige bankmedewerker mag 4 maanden niet in de bancaire sector werken. Hij paste eigenhandig een bankafschrift aan, toen hij voor zichzelf een kredietaanvraag indiende.

Een laatste medewerker komt er met een berisping vanaf. Hij zorgde ervoor dat een bouwdepot van 0,5 miljoen euro werd uitgekeerd aan klanten, zodat zij daarmee een schuld bij de Belastingdienst konden afbetalen. Volgens de Tuchtcommissie had de medewerker geen verkeerde bedoelingen, maar maakte hij wel een onzorgvuldige belangenafweging.

De volledige uitspraken zijn in te zien op https://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Tags