Beroepsverbod wegens diefstal klantvergoedingen

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken heeft twee beroepsverboden opgelegd wegens schending van de Bankierseed. Het gaat om één verbod van zes maanden en één verbod van drie maanden. Ook sprak de commissie een berisping uit.

Diefstal klantvergoedingen: beroepsverbod
Een bankmedewerker maakte veelvuldig bedragen uit vergoedingen bedoeld voor klanten van de bank over naar eigen bankrekeningen en rekeningen van haar partner. Wegens een ernstige schending van de Bankierseed legde de Tuchtcommissie een beroepsverbod op van zes maanden.

Rekeninggluren: beroepsverbod
Een bankmedewerker heeft zonder aanleiding de bankgegevens van zeventien verschillende klanten meermalig geraadpleegd. Dit betrof in totaal 2892 afzonderlijke schermen. De medewerker heeft hiermee de Gedragscode behorende bij de Bankierseed geschonden. De Tuchtcommissie legt aan verweerster een beroepsverbod voor de duur van drie maanden op.

Rekeninggluren: berisping
Een bankmedewerker heeft zonder zakelijke aanleiding de bankgegevens van tien verschillende klanten in totaal twintig maal geraadpleegd. Zij heeft hiermee de Gedragscode, behorende bij de Bankierseed geschonden. Gelet op de beperkte omvang van de schending en het feit dat verweerster heeft laten blijken dat zij zich terdege bewust is van de ontoelaatbaarheid van haar handelen, wordt aan verweerster een berisping opgelegd.

Diefstal op werkvloer: geen sanctie wegens bijzondere omstandigheden
Een bankmedewerker stal twee keer geld uit de portemonnee van een collega. De Tuchtcommissie acht de gedragingen niet integer. Vanwege bijzondere omstandigheden is geen sanctie opgelegd.

De volledige uitspraken zijn in te zien op http://www.tuchtrechtbanken.nl/uitspraken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags