Beroepsverbod voor stelende bankmedewerker

Deel deze pagina

Een voormalige bankmedewerker mag twee jaar niet in de bancaire sector werken omdat hij 45 duizend euro van een klant overmaakte naar zijn eigen rekening. De Tuchtcommissie Banken legt het beroepsverbod op omdat hij hiermee de bankierseed overtrad.

De man had onder valse voorwendselen een laptop van zijn collega in gebruik gekregen om het geld van de klant over te maken naar zijn eigen rekening. Hij gebruikte deze laptop ook om de limieten van zijn creditcard en die van zijn vriendin te verhogen om contant geld op te kunnen nemen. De bankmedewerker verklaarde dat hij leed aan een gokverslaving. Hij heeft een betalingsregeling getroffen om het geld terug te betalen.

Beroepsverbod voor doorsturen vertrouwelijke informatie
De Tuchtcommissie Banken legt aan een bankmedewerker een beroepsverbod van acht maanden op. Hij was bijna vier maanden gedetacheerd bij een bank en stuurde in die periode vertrouwelijke informatie naar zijn eigen mailadres en dat van zijn zoon. Het ging om vertrouwelijke informatie die onder meer betrekking had op dreiging vanuit een activistische beweging, op procesmodellen en op bedrijfscontinuïteit van de bank. Deze informatie moest binnen de beveiligde digitale omgeving van de bank blijven. Omdat de bankmedewerker de werkdruk te hoog vond, vroeg hij zijn zoon hem te helpen bij werkzaamheden voor de bank. Gelet op zijn functie en ervaring moest de bankmedewerker weten dat hij niet zo met vertrouwelijke informatie mocht omgaan. De Tuchtcommissie spreekt van een bijzonder ernstige schending van de gedragsregels.

Voorwaardelijk beroepsverbod voor onbevoegd rekeningen bekijken
Een voorwaardelijk beroepsverbod van drie maanden is opgelegd aan iemand die nog steeds bij een bank werkt. Hij maakte zich schuldig aan “rekeninggluren” door rekeningen van bekenden en oud-collega’s te raadplegen. De bank gaf hiervoor al een berisping en ontzegde hem een loonsverhoging, maar beëindigde niet het dienstverband. De Tuchtcommissie legt een voorwaardelijk beroepsverbod op. De Tuchtcommissie weegt hierbij mee dat de man spijt heeft betuigd en de informatie bekeek op verzoek van de rekeninghouders zelf.

Het persbericht vind je hier.

De uitspraken vind je hier:
TRB-4580-2022-TC stelende bankmedewerker
TRB-2022-4678-TC doorsturen vertrouwelijke informatie
TRB-2022-4667-TC voorwaardelijk beroepsverbod

Tags
beroepsverbod
diefstal
rekeninggluren