Beroepsverbod voor delen klantinformatie

Deel deze pagina

Een voormalige bankmedewerkster die vertrouwelijke informatie deelde met de werkgever van een klant, mag vier weken niet in de bancaire sector werken. De Tuchtcommissie Banken stelt vast dat de vrouw de bankierseed overtrad, maar neemt in aanmerking dat zij in een opwelling de verkeerde beslissing nam om uit een dilemma te komen. 

De bankmedewerkster behandelde een aanvraag om een startende onderneming te financieren. In het bedrijfsplan dat de aanvraagster indiende trof zij informatie aan die ze herkende van het bedrijf van de werkgever van de aanvraagster. Zij vond dat het ging om bedrijfsgevoelige informatie. Daarop nam zij contact op met die werkgever, met wie zij een lange zakelijke relatie had. Zij informeerde hem over de financieringsaanvraag en het bedrijfsplan van de aanvraagster die bij hem werkte. Nadat de medewerkster aan de aanvraagster vertelde dat zij haar werkgever had geïnformeerd over de financieringsaanvraag, diende die een klacht in. De bank heeft haar een schadevergoeding gegeven.
De Tuchtcommissie oordeelt dat het delen van de vertrouwelijke informatie in strijd was met de Bankierseed. De aanklager van Tuchtrecht Banken vroeg om een beroepsverbod van negen maanden, maar volgens de Tuchtcommissie waren er verzachtende omstandigheden. Het lukte de medewerkster niet om met collega’s te bespreken wat zij moest doen. Bij gebrek aan ondersteuning en overleg besloot ze zelf in actie te komen. Toen zij haar fout inzag, informeerde ze haar leidinggevende en de afdeling compliance. De Tuchtcommissie weegt mee dat een langdurig beroepsverbod een te grote belasting zou zijn, aangezien de vrouw nog steeds in de financiële sector werkt.

Verduistering
De Tuchtcommissie legt een beroepsverbod van een maand op aan een ex-medewerker die de bank niet vertelde dat er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Hij informeerde zijn leidinggevende pas nadat de termijn voor het verstrekken van een Verklaring Omtrent Gedrag was verstreken. De bankmedewerker werd verdacht van het verduisteren van een geldbedrag van een stichting waarvan hij penningmeester was. Het Openbaar Ministerie legde hiervoor eerder een taakstraf op van tachtig uur. De bankmedewerker had zijn leidinggevende en de compliance officer moeten informeren over het politieonderzoek dat tegen hem liep. De aanklager van Tuchtrecht Banken vroeg om een berisping, maar de Tuchtcommissie vindt een beroepsverbod van een maand een passende maatregel.

Televisieabonnementen
Een voormalige bankmedewerker die handelde in illegale televisieabonnementen krijgt een boete van 300 euro. Hij meldde deze nevenactiviteit niet aan zijn werkgever en ook dat levert een overtreding van de bankierseed op. De Tuchtcommissie oordeelt dat hij hiermee niet integer handelde.

Het persbericht vind je hier.

De uitspraken vind je hier:
delen klantinformatie
verduistering
televisieabonnementen

Tags
geheimhoudingsplicht
verduistering
VOG