Beroepsverbod van zes weken voor bankdirecteur

Deel deze pagina

De Tuchtcommissie Banken heeft een commercieel directeur een beroepsverbod van zes weken opgelegd omdat hij informatie over een klant deelde met een bekende. Op een medewerkster die verdacht werd van winkeldiefstal was de Bankierseed niet van toepassing.

Een commercieel directeur mag zes weken niet actief zijn in de bancaire sector. Een bekende informeerde over een huis dat hij wilde kopen. Het huis was van een klant met een betalingsachterstand en moest met spoed worden verkocht. De directeur gaf de bekende vertrouwelijke informatie. De Tuchtcommissie wijst erop dat de commercieel directeur een voorbeeldfunctie heeft. De directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken had een beroepsverbod van drie maanden gevraagd.

Winkeldiefstal in privétijd
De Tuchtcommissie heeft vastgesteld dat de Bankierseed niet van toepassing is op een medewerkster die werd verdacht van winkeldiefstal, omdat die in privétijd en buiten het gebouw van de bank had plaatsgevonden. De medewerkster werd ontslagen door de bank. De directeur van de Stichting Tuchtrecht Banken had om een beroepsverbod van drie maanden gevraagd, maar werd door de Tuchtcommissie niet ontvankelijk verklaard.

De namen van de medewerkers aan wie een maatregel is opgelegd worden, na onherroepelijk worden van de beslissing, opgenomen in het register van Stichting Tuchtrecht Banken. Dit register is in te zien voor de aangesloten banken.

Alle uitspraken zijn te vinden op de Uitsprakenpagina van de website van Tuchtrecht Banken.

Download hier het volledige persbericht.

Tags